logo
Про фонд
Програми
Новини
Медіатека
Контакти
ua
en
search
facebooktwitteryoutubeinstagram
/images/common/burger-menu.svg
image
FPV-дрони для ЗСУ: інтерв'ю з Тимофієм Соловйовим
28.08.2024, 1:00

Про те, як FPV-дрони змінюють ситуацію на фронті і стають незамінним інструментом у боротьбі з ворогом розповів  Тимофій Соловйов, керівник компанії з імпорту та забезпечення дронів для Збройних сил України в інтерв’ю Фонду Open Ukraine.

Як FPV-дрони потрапили на фронт?

Наприкінці 2022 року стало зрозуміло, що звичайні дрони втрачають ефективність через вплив радіоелектронної боротьби (РЕБ). "Всі почали розуміти, що звичайні дрони стають неактуальні через глушилки та РЕБи, і тому почали переходити на FPV-дрони", — пояснює Соловйов. Ці дрони дозволяють змінювати частоти та вибирати різні протоколи, що ускладнює їхнє блокування.

FPV-дрони як камікадзе

Основна причина популярності FPV-дронів — їхня низька вартість. За словами Соловйова, "один дрон коштує близько 200-300 доларів". Завдяки тому, що на нього прикріплюється вибухівка, такі дрони можуть знищувати техніку противника, вартість якої сягає мільйонів доларів. "Дрон з такою низькою вартістю здатен знищити танк на мільйони доларів", — додає він.

Як народжуються FPV-дрони?

Українські розробники вже створюють власні компоненти для FPV-дронів, включаючи відеопередавачі, приймачі, польотні контролери, пропелери, двигуни та рами. "Вже майже все повністю робимо в Україні", — зазначає Соловйов, підкреслюючи рівень розвитку українських виробників у цій галузі.

FPV-дрони та боротьба з РЕБ

У протидії РЕБам FPV-дрони показують високу ефективність, адже можуть працювати на частотах, які не зачіпаються системами РЕБ. "Крім того, цим дроном можна влучити в РЕБ і знищити його", — пояснює Соловйов, підкреслюючи універсальність цих дронів.

FPV-дрон: майбутні перспективи

За словами Тимофія Соловйова, на сьогодні українські військові вже активно використовують FPV-дрони з тепловізорами, нічними камерами та штучним інтелектом. "Це системи до наведення, коли дрон підлітає до позиції ворога або техніки, і коли втрачається зв'язок з оператором, він може автоматично захопити ціль і вразити її", — розповідає Соловйов про можливості, які надає штучний інтелект.

FPV-дрони стали незамінним інструментом на полі бою, забезпечуючи українським військовим значну перевагу та збільшуючи ефективність їхніх дій.

Зазначимо, що Фонд Open Ukraine передав на фронт вже понад 250 дронів на допомогу наших військовим.

location
Україна, Kиїв, 01001
© Благодійний фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну»