Український режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук виграв конкурс на Варшавському кінофестивалі

29 листопада 2018, 17:20

Короткометражний фільм українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука виграв конкурс на 34-му Варшавському кінофестивалі, який проходив з 12 по 21 жовтня 2018 року у Польщі. Фільм «Штангіст» отримав Гран-прі короткометражного конкурсу, а з ним право позмагатись за Оскар 2020 року. Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» підтримав митця, надавши подорожній грант для поїздки в Польщу.

Варшавський кінофестиваль – один із ключових фестивалів у регіоні, має статус класу «А». До своєї міжнародної прем’єри у польській столиці стрічка Дмитра Сухолиткого-Собчука брала участь у фестивалях в Україні. Після перемоги в національному конкурсі київського МКФ «Молодість» робота молодого українського режисера отримала спеціальну відзнаку за головну жіночу роль на Viz-Art у Львові. Між цими кіноподіями була учасником і Одеського міжнародного фестивалю.

«На закритті кінофестивалю організатори робили особливий наголос на короткометражній секції, оскільки переможець отримує право аплікуватись наступного року на здобуття премії Оскар в категорії кращий ігровий короткометражний фільм», – поділився Дмитро.

«Штангіст» – фільм, знятий в українсько-польській копродукції, показує життя важкоатлета, який готується до важливих змагань. Головну роль у фільмі зіграв непрофесійний актор Олександр Лой.

ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ:

Дмитро Сухолиткий-Собчук – український сценарист, режисер. Член Української кіноакадемії (2017) та Європейської кіноакадемії (2018).

Дмитро Сухолиткий-Собчук народився в Умані. Закінчив Чернівецький політехнічний технікум за фахом архітектор. На філософсько-теологічному факультеті Чернівецького національного університету отримав ступінь бакалавра. Працював художником в кінотеатрі, оператором на телебаченні, ведучим на радіо.

Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, за спеціальністю режисура художнього фільму, майстерня Михайла Іллєнка.

Доробок режисера:

Сценарій короткометражного фільму «Борода» 2011 року став переможцем Всеукраїнського конкурсу Коронація слова 2011 та сценарного конкурсу кінофестивалю «Відкрита ніч Дубль 15».

Фільми режисера є учасниками понад 20 міжнародних кінофестивалів. Дмитро Сухолиткий-Собчук 2010 року був учасником Міжнародного воркшопу документальних фільмів Dragon Forum у Києві з проектом повнометражного документального фільму «Красна Маланка».

У кінотеатральний прокат 1 листопада 2012 року під загальною назвою «Україно, ґудбай. Альманах» виходить шість фільмів і шість режисерів. До Альманаху увійшов фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука «Борода».

Дмитро активно приймає участь в міжнародних майстернях:

- IV International filmschool in Kiev, 2011, Kyiv Patchwork Cinemotion Group master classes, Kyiv, Ukraine 2011 The World from Dawn to Sunset (Kyiv, Ukraine) 20011;

- International Documentary Film Workshop in Kiev 2010/ (Dragon Forum) Summer film school Odessa International Film Festival 2010.

До режисерської фільмографії належать:

2008 – «Отроцтво» (ігровий, 10 хв.)

2012 – Проект «Україно, goodbye!»: «Борода» (ігровий, 25 хв.)

2015 – «Інтерсекція» / Intersection (Румунія-Україна, документальний, 20 хв.)

2018 – «Штангіст» (документальний)

Сценарна фільмографія:

2008 – «Отроцтво»

2012 – «Борода»

2015 – «Інтерсекція» / Intersection

Фонд «Відкрий Україну» надає міні-гранти на подорожні витрати для українських митців задля обміну мистецьким досвідом на міжнародному рівні та покращення взаємодії українських й іноземних митців. Ці гранти надають українським митцям можливість представити свої здобутки усьому світові.

PRINT_PAGE